Jaetaan tämä tännekin

Etsijäkoiraliitto on jo saanut soittoja paukkuja pelästyneistä karkureista (Huom! Päivystämme 24/7 uuden vuoden aikana!). Tässä vielä muistutukset karkaamisen ennaltaehkäisyyn ja toimintaohjeet jos eläin pääsee karkaamaan:

Näin ehkäiset karkaamisen:
  1. Pidä lemmikki sisällä. Koira on hyvä ulkoiluttaa hyvissä ajoin ennen ilotulitusten alkua ja myöhään yöllä niiden jälkeen.
  2. Älä jätä koiraa yksin aidatullekaan pihalle. Pelko saa koiran hyppäämään korkeidenkin aitojen yli.
  3. Varmista, että koirasi ei saa päätään pannasta läpi. Paniikissa oleva koira voi juosta kauas. 
  4. Sulje ikkunat ja vedä verhot ikkunoiden eteen ilotulituksen aikana. 
  5. Laita soimaan musiikkia, jotta ilotulituksen äänet vaimenevat. 
  6. Jos sisätiloissa oleva lemmikki on peloissaan, jätä pelko huomiotta ja käyttäydy neutraalisti.
  7. Vaikka lemmikkisi ei aiemmin olisi pelännyt ilotulitteita, pelko voi alkaa yhtäkkiä. Älä koskaan ota esimerkiksi koiraa mukaan ulos ilotulitusta katsomaan.
Jos lemmikki varotoimista huolimatta karkaa, auttavat alla olevat ohjeet saamaan karkulaisen helpommin kotiin.

Tuttu haju ja varovainen etsintä.
Jätä katoamispaikalle oma vaatteesi ja herkkupaloja. Perheenjäsenet voivat kävellä rauhallisesti katoamispaikan lähellä, mutta aluetta ei pidä haravoida isolla porukalla. Se pelottaa karkulaista.

Ilmoittelu
Katoamisilmoituksia kannattaa laittaa katoamis- ja lähialueelle paljon, jopa satoja. Ilmoituksissa tulee olla koiran kuva ja/tai tuntomerkit ja omistajan puhelinnumero, ei koiran nimeä. Ilmoita karkaamisesta myös Karkulaiset.fi-verkkopalvelussa, Etsijäkoiraliiton neuvontaan 040 724 8614 sekä poliisille ja paikalliselle löytöeläintalolle.

Grillaaminen
Kotipihalla tai katoamispaikalla kannattaa grillata esimerkiksi kertakäyttögrillillä. Grilli levittää ruoan tuoksun ja rauhoittaa koiraa.

Ruokajäljet
Karkulaista voi houkutella kotiin tai muuhun turvalliseen paikkaan tekemällä hajujälkiä haluttuun suuntaan. Hajujälkeä ei pidä tehdä vilkkaasti liikennöityjen teiden yli.

Koiran käyttö etsinnässä
Koulutetut etsijä- eli hajutunnistuskoirat ovat läpikäyneet pitkän koulutuksen ja testit. Älä anna etsintätehtävää testaamattomalle koiralle. Karkulaiselle rakkaan kaverikoiran voi ottaa mukaan kävelemään karkaamispaikalle tai tekemään hajujälkeä takaisin kotiin.

Karkulaisen haju talteen
Laita esimerkiksi puhtaaseen muovipussiin tai lasipurkkiin karkulaisen hajua. Hajuksi käy kaulapanta, takki, harja, tms. missä on ainoastaan kyseisen eläimen hajua. Tätä hajua tarvitaan, jos etsinnässä käytetään hajutunnistuskoiraa.

Käyttäydy rauhallisesti
Karkulaisen havainneiden ihmisten ei yleensä kannata yrittää ottaa sitä kiinni, vaan ilmoittaa havainnosta heti eläimen omistajalle tai Etsijäkoiraliitolle. Omistajankin kannattaa välttää aktiivista kiinniottamista. Parempi tapa on mennä kyykkyyn, katsoa toiseen suuntaan, puhella rauhallisesti ja houkutella ruoan avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Yksinhöpinöinti ei ole ollenkaan niin kivaa kuin joukkoälämölö! Hauku, murise tai vingu kommenttisi!