Kesävitsaukset

Kesän ollessa jo hyvässä vauhdissa alkuaan, käärmeet, nuo selkärangattomat sihisevät niljakkeet, (tähän kuvaukseen sopisi kyllä muutama muukin eläväinen) ovat jälleen luikerrelleet esiin. Turun yliopisto ja Turun biologinen museo kartoittavat tällä kyselyllä koirien saamia kyynpuremia. Tarkoituksena on mm. selvittää, keskittyvätkö purematapaukset tietyille alueille tai johonkin tiettyyn ajankohtaan. Samalla kerätään tietoa koirien saamista oireista ja siitä, miten koirat ovat kyynpuremasta toipuneet. Tutkimukset tuloksineen on aina, tai no useimmiten, jos aihe on mielenkiintoinen eikä lopputulos päivänselvä, mielenkiintoisia, käyhän vastaamassa jos näitä valitettavia kokemuksia löytyy. Kyselyyn pääset TÄSTÄ

Toinen kesävitsaus on punkit. Taisteluun niitä vastaan on kehitelty jo kaikenlaista, pantaa, liuosta ja poppaskonsteja. Täällä *kopkop* ei vielä ole ollut kovin suurta ongelmaa punkeista, vaikka koiruudet heinikoissa loikkiikin. Kokemusta aseista ja niiden tehoista ei siis ole kertynyt. Yksi bongattu on Scalibor, jonka sivuilta ainakin löytyy melko kattavasti tietoa. Jos sulla on punkkikokemuksia, kerro ihmeessä. Meillä ei oikein vielä ole, aseiden toimivuudesta ja -mattomuudesta. Hlökauhistukseni on ollut niitä pariakin pyöritellä irti, punkkipihtejä ei vielä ole, sormin ruuvattu, onko punkkipihdit hyvät? Jokatapauksessa aiheina molemmat edelläolleet on yäk.

Jälkeenpäin lisättynä, ensikesää varten ja jotta saan roikkumasta tuolta välilehdistä pois pari juttua. Meillä hirmu vähän (onnneksi!) on täällä riesana, ainakin toistaiseksi punkkeja, mutta muutama niitä kuitenkin on ollut. Viimeksi Taralla ihan tississä kiinni, (luuli kai löytäneensä kaverin, se punkki siis) ja vähän pelotti että tuleeko siitä nyt jotain seurauksia. Tisun alue oli ärtynyt, vähän turvonnut ja punainen. Otettiin punkki irti kokonaisena varovasti pinseteillä (nykyään on myös vaihtoehtona laastari, tosin ihmisille, ja vaikka siellä lukee että ihmisille, luulisi että karvattomaan alueeseen käynee myös eläimelle. Ei kai se sen pahempikaan voi olla kun se punkki itse?) ja putsasin alueen. Nakkasin punkin pakkaseen, siltä varalta että jotain oireita ilmaantuisi ja näin punkin pystyisi jälkeenpäinkin testaamaan, ainakin tämän jutun mukaan. Testin voi myös tehdä itse, vaikkapa Borrex-testillä. Alue kuitenkin parani nopeasti ja hyvin, myöhemmin punkkikin joutui jäädytyksestä poistoon.

Ja kolmas kesävitsaus on kuumuus ja autot. Auto voi olla melkoinen uuni koiralle, ikkunan raollaan olo ei juuri helpotusta tuo jos auto seisoo kuumassa auringonpaahteessa. Ensimmäisiä kertoja olen myös liikutellut päänsisäisiä herneitä koirien lenkki- ja reenipalautuksien suhteen. Eihän meillä nyt niiiiin lujaa reenailla mutta tossa lenkiltä näin kuumalla tullessa, varsinkin Tara Kuumakaisan puhallellessa melkoisella hötinällä, melko hartaastikin, on herneet heränneet liikkumaan. Hevospuolella ainakin palautus ja elektrolyyttitasaukset on tärkeitä, miten pian asia koirilla nousee esiin, tarve energia- tai palautustankkaukselle?

Netin ihmeellisessä maailmassa tupsahdin Fit Dogin sivuille, jossa pitkälti tietysti puhutaan kisa- ja työkoirista. Syventynen aiheeseen paremmin ja jos sulla aiheesta kokemuksia ja tietoa, kerro ihmeessä.

Loppuun vielä vähän mukavampia asioita kuin punkit ja käärmeet, Pet-Vet pitää yllä kivaa kesäkisaa, jossa voi voittaa Hill´s koiran- tai kissanruokaa ja Onnetar oli suosiollinen. Pienen pohdinnan jälkeen Tara & Kira päättivät olla reiluja koiria ja antaa oman osuutensa sitä vielä enemmän tarvitseville.

3 kommenttia:

 1. On punkkikokemuksia. Kerran mentiin Natan kanssa ell ja siellä sitten huomattiin, että sillähän on punkki keskellä ottaa, vähän silmien yläpuolella. Ell sen sitten ruuvasi pihdeillä irti.
  Ja on pari muuta punkinpirulaista itse pihdeillä irroteltu kotonakin näistä Natan seuraajista. Pihdit on ihan ykköset, koska muuten sinne ihoon voi jäädä punkin pää/leuat ja siten syljen mukana sitä borrelioosivirusta.
  Että kantsii ne pihdit hommata ja laittaa sellaiseen paikkaan, että ne löytyvät helpolla. Ei sinne "varmaan talteen" koska sieltä niitä et kyllä sitten löydä kun pihtejä tartteisit. ;)

  VastaaPoista
 2. Onko pihtisuosituksia, mitkä pihdit hyväksitodetut?

  Ollaan aina ruuvauksen jälkeen tarkkaan tsuumattu punkkia päineen ja jäänyttä reikää, jotta kaikki on samassa paketissa, erillään. Onneksi täälläpäin ei ole mokomia inhokkipalleroita paljon, koirista 1-2 kesässä, kissoissa vähän enemmän. Ponskuilla vaan pari kertaa koko aikanansa. Y-ä-k... :X

  VastaaPoista
 3. Minusta sellaiset ovat hyvät joissa on se "lasso". Esimerkiksi tollaset: http://www.sinunapteekki.fi/catalog/punkinpoistajat/trix-punkkilasso-ihmisille-p-3521.html

  En kyllä ole hevosista punkkeja löytänyt, kaippa niitä niissäkin on ollut. Heti tuli mieleen Viggon ongelmat...hmmm...

  Ei niitä punkkimuksia täälläkään niin hirveästi ole, mutta on ne ällö-ötiköitä nekin! :-b

  VastaaPoista

Yksinhöpinöinti ei ole ollenkaan niin kivaa kuin joukkoälämölö! Hauku, murise tai vingu kommenttisi!